3D-printen verandert vraag naar industrieel vastgoed

Veranderingen in de maakindustrie, zoals de opkomst van 3D-printen, leiden tot grotere complexiteit en meer uitdagingen in de industriële en logistieke sector. Hierdoor ontstaan nieuwe kansen en mogelijkheden voor vastgoedontwikkelaars en vastgoedbeleggers.

Dit is een belangrijke conclusie van het onderzoeksrapport ‘The Evolution of Manufacturing, Adding complexity, creating oportunity’ [PDF] van Jones Lang LaSalle. Het rapport benadrukt dat met name de opkomst van 3D-printen de maakindustrie zal veranderen en daarmee ook het soort fabrieken en de inrichting van productieketens. 3D-printen staat nu nog in de kinderschoenen, maar zal op de langere termijn wel eens een ‘nieuwe industriële revolutie’ kunnen veroorzaken. Het ‘on demand printen’ van voorwerpen kan een radicale omslag betekenen voor hoe en waar de productie plaatsvindt en het type faciliteiten dat bedrijven daarvoor nodig heeft. Bij 3D-printen ligt het accent op maatwerk in plaats van op massaproductie. Verder zal 3D-printen lokale productie stimuleren, in plaats van productie in lagelonenlanden.

Jon Sleeman, Director of EMEA Logistics & Industrial Research van Jones Lang LaSalle: ‘3D-printen verandert de aard van fabrieken en productieketens in bepaalde sectoren. In plaats van grote, gespecialiseerde en op hoge volumes ingerichte fabrieken zal de vraag naar meer gestandaardiseerde kleine en middelgrote panden toenemen. Bedrijven zullen naar verwachting ook eerder huren dan kopen. Deze veranderingen in de vraag bieden mogelijkheden voor vastgoedontwikkelaars en vastgoedbeleggers.’

Er zijn inmiddels al bedrijven die hun productie weer terughalen uit het buitenland, met name in de Verenigde Staten, maar ook in Europa. Een concreet Nederlands voorbeeld is Philips die de productie van scheerapparaten heeft teruggehaald naar Nederland vanuit China. Reden hiervoor zijn de ‘verborgen kosten’ die het verplaatsen van de productie naar het buitenland met zich meebrengen, inclusief de extra tijd die het kost om aan de wensen van de klant te voldoen en de mogelijke risico’s in de productieketen.

Volgens Jones Lang LaSalle bedroeg de opname van logistiek vastgoed door productiebedrijven de afgelopen vijf jaar (2008-2012) zestien procent van de totale opname van logistiek vastgoed in elf grote Europese landen. Daaruit blijkt hoe belangrijk productiebedrijven zijn als afnemers van logistiek vastgoed.

Bron: Vastgoedmarkt