Realisatie nieuwe kantoorruimte blijft verder dalen

Binnen de grootste vijf kantorensteden van Nederland werd gedurende het tweede kwartaal 42.000 m² kantoorruimte opgeleverd. Samen met het eerste kwartaal bedraagt de realisatie van nieuwe kantoorruimte over de eerste helft van 2013 circa 70.000 m², dat is ruim 35% lager dan over de eerste helft van 2012.

Dit blijkt uit de European Office Property Clock over het tweede kwartaal van 2013 van Jones Lang LaSalle. De European Prime Office Rental Index steeg met 0,2%over het hele kwartaal, maar ligt daarmee wel 0,7% lager ten opzichte van een jaar geleden. Jones Lang LaSalle verwacht voor de rest van dit jaar slechts een matige huurgroei.

De Europese totaalcijfers verbloemen echter het afwisselende beeld van de hele regio: de markten zijn verdeeld over alle vier de kwadranten van de Office Clock, waaruit de uiteenlopende economische situatie in de regio blijkt. Van huurdalingen was sprake in steden als Lyon (-5,3%), Boedapest (-2,5%), Eindhoven (-2,4%); Warschau (-2,0%) en Barcelona (-1,4%); de tophuur in Amsterdam, de grootste markt van Nederland, bleef stabiel.

Verbetering vraagzijde

Binnen de Nederlandse kantorenmarkt was er sprake van een verbetering aan de vraagzijde in het tweede kwartaal op kwartaalbasis (+25%) en in vergelijking met het tweede kwartaal van 2012 (+15%). Echter, het matige eerste kwartaal zorgde uiteindelijk voor een daling van de activiteit over het eerste halfjaar van 2013 ten opzicht van dezelfde periode vorig jaar (-7%).

In het algemeen blijft de huurdersactiviteit last houden van aanhoudende onzekerheid over zowel de economische vooruitzichten op de kortere termijn als over de zwakke arbeidsmarkt. Huurders blijven scherp letten op de huisvestingskosten en nemen de mogelijkheden die hun contract biedt voortdurend onder de loep.

Bron: Facility Management Magazine